Proportion premium
SULUH BUDI - Episod 22

DEMI MASA

Demi Masa

Suluh Budi kali ini menampilkan Dr Mohd Farid Bin Syahran sebagai penceramah membicarakan tentang "Agama Penyuluh Budi". Persoalan-persoalan tentang fundamental (asas), suluh ialah sesuatu yang menerangkan. DiKiaskan lagi dari aspek ilmu. Ilmu jenis apa yang akan menerangi kehidupan? Suluh yang lebih utama adalah suluh agama kita. Budi dikaitkan dengan akhlak merujuk pemikiran yang baik. contoh budi bahasa, budi perkerti (melakukan perkara yang baik). Konsep etika dan akhlak merujuk kepada aspek agama. Benda yang baik adalah perkara yang disyarakkan oleh Allah. Ayuh kita hayati bersama!

00:00:00 /

Suluh Budi kali ini memyungkai tentang Adab Berbeza Pandangan bersama YBhg Dr Mohd Farid Mohd Shahran iaitu Pengarah Pusat Kajian Syariah, Undang-undang dan Politik (IKIM). Mengapa manusia sentiasa bergaduh atau berbeza pandangan? Pertama, fitrah manusia merujuk cenderung kepada persetujuan. Dalam Al-Quran Allah berfirman yang bermaksdud: Ketika bercakap kepada Malaikat, " aku akan jadikan manusia sebagai khalifah. Malaikat berkata: apakah kamu inginkan manusia menumpahkan darah? Allah menjawab, sesungguhnya aku lebih tahu dari apa yang kamu tidak tahu" ( surah Al-Baqarah). ayuh kita kongsikan pencerahan bersama!

00:00:00 / 00:43:48

Ikuti sambungan tajuk 'Adab Berbeza Pandangan (bhg 2) bersama Dr Mohd Farid Mohd Shahran. Tafsir Al-Quran adalah autority (keutamaan) yang dibawa oleh sumber Al-Quran Dan Hadis sebagai rujukan utama. sesungguhnya Allah Taalamenetapkan ketentuan-ketentuannya. Islam ada ulama-ulama diterima (perbezaan pendapat) yang diterima. Tafsir yang berwibawa sebagai rujukan Iaitu tafsir Ibnu Abbas, Tafsir Fakhrul Razi. Contoh berbeza pandangan tentang wudhuk dan tertib dalam solat. Jom segarkan pencerahan anda!

00:00:00 / 00:39:13

Segmen Suluh Budi kali ini merungkai Tentang Hikmah Dalam Pendidikan". Pengajaran dalam surah Al-Luqman sebagai panduan mendidik anak-anak, serta menasihati diri sendiri. Nilai-nilai yang perlu diterapkan kepada anak-anak dalam berteguh dalam agama. Luqman adalah individu istimewa yang disebut dalam Al-Quran. Luqman ini juga pernah dibahas oleh ulama, tetapi Luqman adalah orang yang bijaksana. Allah memberikan nama Luqman Hakim. Terdapat berbeza-beza pandangan ulama dari segi asal luqman. marilah sama-sama kita suluh segmen tersebut!

00:00:00 / 00:42:58

Kupasan Suluh Budi berkisar Pengajaran Dari Surah Luqman. Nasihat kedua yang boleh dirungkaikan ayuh kita rungkaikan bersama! Antara salah satu Nasihat Luqman : dalam surah AL-Baqarah ayat 13 sehingga 19 : Janganlah kamu mengsyirikan Allah iaitu dengan meletakkan Allah ditempat yang tidak betul (mengenali ALLAH) Seperti hakikat kewujudan Allah yang perlu diterapkkan. Syirik adalah satu kejahilan yang dilakukan oleh Allah, sesungguhnya syirik itu satu kezaliman yang besar. Syirik itu adalah dosa yang tidak kan ampuni oleh Allah. jom kita mengambil ibrah dalam surah Al-Quran sebagai panduan pendidikan anak-anak!

00:00:00 / 00:44:43

Suluh Budi kali ini tentang Perkongsian Pengajaran menerusi Surah Luqman bersama YBhg Dr Mohd Farid Mohd Shahran menghuraikan tajuk 'Budi Sebesar Zarah Bakal Dilihat Allah SWT' .Nasihat ketiga bagi pendidikan anak-anak Luqman berkata): “Wahai anakku, sesungguhnya jika ada (sesuatu perbuatan) seberat biji sawi, dan berada dalam batu atau di langit atau di dalam bumi, nescaya Allah akan mendatangkannya (membalasinya). Sesungguhnya Allah Maha Halus lagi Maha Mengetahui”. Hal ini kerana, tidak kira sebesar mana pun kebaikan kita mestilah berbalik kepada ketauhidan Allah walaupun sebesar zarah. Jom kita hayati bersama!

00:00:00 / 00:42:03

Suluh Budi kali ini perbincangan tentang Tauhid Teras Kehidupan Beragama bersama Pengarah Pusat Kajian Syariah, Undang-undang dan Politik IKIM; YBhg Dr Mohd Farid Mohd Shahran. Teras keagamaan adalah Tauhid. Antara teras kepada aqidah adalah agama. Matlamat kita adalah teras agama . Teras aqidah ialah fudamental tauhid. contoh pemikiran sekular. Matlamat nabi ialah mengisbatkan keesan Allah. apa yang dimaksudkan dengan tauhid? Tauhid adalah mengisbatkan Allah dalam hati kita. seperti ada yang mencabar keesaan Allah. Antara tiga peringkat tauhid. pertama peringkat ilmu dan pengetahuan. kedua jiwa (hati) adakah kita merasa Allah ada? ketiga amalan iaitu menterjemahkan dalam bentuk perbuatan. Ayuh kita perincikan bersama!

00:00:00 / 01:14:18

Kupasan Suluh Budi Bersama Ustaz Omar Salleh: Pengetua Kolej Islam Sultan Alam Shah (KISAS) membawakan tajuk 'Memperkasa Pendidikan Islam Di Malaysia'. Bagaimana terciptanya KISAS? Dan Apakah pencapaian yang menaik oleh KISAS? Pendidikan Islam Holistik ialah dintergrasikan sebagai aqal dan naqli. perkembangan pendidikan islam beberapa perkara perlu diambilkira seperti Al-Quran dan sunnah. konotasi dan adab perlu diterapkan dalam pendidikan islam. memastikan pendidikan islam diperkasakan ialah dapat membantu dan meningkatkan visi dan misi tersebut seperti visi Nabi SAw sebagai penyambung baginda SAW!

00:00:00 / 00:39:21

Segmen Suluh Budi kali membincangkan tajuk Membina Sifat Sabar dan Ketahanan jiwa dibulan mulia. Sabar yang akan meningkatkan tahap kualiti puasa kita, falasafah puasa ialah sabar dibulan Ramadhan. bagaimana sabar mendepani kita ? Apa itu sabar menahan diri itu bagaimana? Sabar secara umum? ayuh kita rungkaikan bersama!

00:00:00 / 00:42:46

Segmen Kupasan ini tentang 'Kembali ke Fitrah Sebenar' bersama Dr Mohd Farid Mohd Shahran. Selepas kita selesai mengerjakan ibadah puasa maka kita akan kembali kepada fikrah. Kembali kepada fikrah melalui tamadun peradaban dahulu, benarkah ? Sudut pandangan juga dari pelbagai pemikiran zaman-zaman dulu. Asal usul manusia yang tidak bertamadun. tingkah laku manusia seperti sifat-sifat haiwan. bagaimana perkaitan kembali fikrah insan? jom kita rungkai!

00:00:00 / 00:43:32

Rancangan Suluh Budi dengan tajuk "Muhasabah Diri di Hari Pengembalian dan Kejayaan" oleh tetamu Dr Mohd Farid Mohd Shahran. Dikendalikan DJ Mazlina Ismail IKIMfm. Kejayaan disini merujuk kejayaan selepas selesai mengerjakan ibadah ramadhan selama 1 bulan. muhasabah diri tersebut merujuk mujahadah kita mengerjakan ibadah kepada Allah seperti solat terawih, tahajub dan sebagainya. kerohanian apakah yang perlu ada dalam hari pengembalian? serta Bagaimana konsep muhasabah diri pada raya tersebut ? Ayuh kita muhasabah rohani bersama!

00:00:00 / 00:39:36

Perkongsian ilmu dalam Suluh Budi oleh YBhg Dr Mohd Farid Mohd Shahran, Pengarah Pusat Syariah, Undang-undang dan Politik IKIM menyambung topik "Memperkukuh Jiwa Beragama Dalam Kalangan Masyarakat ". mengapa agama perlu diperkukuhkan? Agama merupakan GPS kita yang memberikan jalan yang betul serta benar, orang yang berjaya hidup dengan selari. Justeru, tidak perlu diperdebatkan . Ditekankan bagaimana perlu diperkukuhkan? Pertama, memberikan makna yang sebenar. kerana Agama memberikan times line yang betul dunia ini hanya sementara. kerana kita mempunyai kehidupan yang panjang. tidak mungkin kita dinamakan bijak. jika kita berfikir secara furturelistik (kehadapaan). ketiga agama akan menunjukkan agama yang sebenar dan sempurna. Syariah ialah jalan yang,mana manusia perlu lalu agar sentiasa bermatlamat kerarah ubudiyyah. Ayuh kita hayati bersama!

00:00:00 / 00:41:31

Perkongsian ilmu dalam Suluh Budi bersama YBhg Dr Mohd Farid Mohd Shahran, Pengarah Pusat Syariah, Undang-undang dan Politik IKIM menyambung topik "Memperkukuh Jiwa Beragama Dalam Kalangan Masyarakat bahagian 3 : Pandangan alam worldview ialah cara melihat alam. Alam yang disebut dalam konteks barat mungkin terbatas kerana perdabaan yang menolak sumber agama. Worldview berbeza dengan cara barat, dalam konteks agama banyak berbeza dengan agama lain. Mungkin unsur hari akhirat. Konsep ketuhanan sangat berbeza dengan agama lain. yang pasti agama akan ,memberikan nilai-nilai yang tertentu. agama ini memberikan makna tersendiri. dalam agama islam, alam kita sangat panjang seperti alam barzah, akhirat.

00:00:00 / 00:41:44

Kupasan Suluh Budi Perkongsian ilmu bersama YBhg Dr Mohd Farid Mohd Shahran, Pengarah Pusat Syariah, Undang-undang dan Politik IKIM menyambung topik "Memperkukuh Jiwa Beragama Dalam Kalangan Masyarakat Islam bahagian akhir ". Allah memerintahkan : Sesungguhnya Allah melihat apa yang kamu kerjakan. Sifat bagaimana yang perlu ada? Lahirkan sifat-sifat Itqan (tekun), sifat Insan, sifat Ikhlas dalam setiap pekerjaan yang kita kerjakan. bagaimana Jiwa beragama? Agama adalah sebahagian daripada kita. hal ini kerana, agama adalah pemberi kekuatan dan keselamatan kepada diri sendiri seperti psikologi dan aqidah yang mengikatkan pegangan teguh agama. Ayuh kita terapkan ciri-ciri agama dalam diri!

00:00:00 / 00:43:08

Rancangan Suluh Budi bersama tetamu Dr. Mohd Farid b. Mohd Shahran membawakan tajuk Menyingkap Rahsia Solat. Dikendalikan DJ Mazlina Ismail IKIMfm.Rahsia solat, beliau menyentuh tentang rahsia solat melalui makna disetiap perbuatan semasa solat. Rahsia solat mesti melihat secara mendalam, yang mana mendekati diri dengan Allah. Allah berfirman: Sesungguhnya solat adalah tiang agama. Kita perlu melihat dalam perubahan solat dari runtin sebagai fesyen. Disamping itu, solat dapat memahami diri dengan memandang setiap sesuatu adalah ciptaan Allah. Jom kita rungkaikan Rahsia Solat!

00:00:00 / 00:41:38

Pengkongsian Suluh Budi kali ini membicarakan tentang Solat satu persembahan iaitu bukan amalan begitu penting dan rohnya. Apa makna disebalik amalan-amalan solatnya? Istilah persembahan ialah sembah yang kita berikan kepada orang lain seperti kita menyerahkan diri kepada pencipta kita Allah SWT. Dalam solat kita berikan kepada Allah SWT. Seperti juga kita melihat persembahan atau tayangan dalam filem tetapi berbeza dengan persembahan solat kita dihadapan Allah yang mana kita perlu merasai setiap langkah kita Allah melihat perbuatan kita. ayuh kita hayati persembahan solat sebenar!

00:00:00 / 00:38:43

Rancangan Suluh Budi membawakan dengan tajuk 'Cabaran Semasa Dalam Membina Masyarakat Berbudaya Ilmu' oleh tetamu Dr. Mohd Farid Mohd Shahran dan DJ Mazlina Ismail IKIMfm. Bagaimana mahu mengekalkan ilmu dalam diri? dan cabaran semasa yang bagaimana yang perlu didalami? akal itulah apabila digunakan secara baik maka, akan tertergerak objektifnya yang berkesan. Ayuh kita rungkaikan bersama!

00:00:00 / 00:40:57

Budaya Ilmu dan Cabaran Ledakan Maklumat Bahagian 1 oleh Dr Mohd Farid Bin Mohd shahran

00:00:00 / 00:38:27

Budaya Ilmu dan Cabaran Ledakan Maklumat Bahagian 2 oleh Dr Mohd Farid Bin Mohd shahran

00:00:00 / 00:41:40

Perkongsian ilmu berkaitan Makna agama dan Cabaran Semasa bahagian 2 oleh Dr. Mohd. Farid Mohd. Shahran

00:00:00 / 00:42:48

Perkongsian ilmu berkaitan Makna agama dan Cabaran Semasa bahagian 2 oleh Dr. Mohd. Farid Mohd. Shahran

00:00:00 / 00:41:03

Dr.Mohd Farid Mohd Shahran membicangkan topik "Membina Peribadi Beradab".

00:00:00 / 00:39:44

bersama Dr.Mohd Farid Mohd Shahran membicangkan topik "Membina Peribadi Beradab Bhgn 2"

00:00:00 / 00:42:51

bersama Dr.Mohd Farid Mohd Shahran membicangkan topik "Membina Peribadi Beradab Bhgn 3"

00:00:00 / 00:40:37

Bersama Dr.Mohd Farid Mohd Shahran membincangkan topik "Membina Peribadi Beradab Bahagian 4"

00:00:00 / 00:40:25

bersama Dr.Mohd Farid Mohd Shahran membicangkan topik "Membina Peribadi Beradab Bhgn 5"

00:00:00 / 00:41:12

bersama Dr.Mohd Farid Mohd Shahran membicangkan topik "Mutiara Akhlak Islam dari Suluhan Ilmuan Silam"

00:00:00 / 00:41:45

bersama Dr.Mohd Farid Mohd Shahran membicangkan topik "Mutiara Akhlak Islam dari Suluhan Ilmuan Silam 2"

00:00:00 / 00:44:40

bersama Dr.Mohd Farid Mohd Shahran membicangkan topik "Mutiara Akhlak Islam dari Suluhan Ilmuan Silam 3"

00:00:00 / 00:41:31

bersama Dr.Mohd Farid Mohd Shahran membicangkan topik "Mutiara Akhlak Islam dari Suluhan Ilmuan Silam 4"

00:00:00 / 00:45:01

bersama Dr.Mohd Farid Mohd Shahran membicangkan topik Membina sifat hikmah dan kebijaksanaan

00:00:00 / 00:41:57

bersama Dr.Mohd Farid Mohd Shahran membicangkan topik Pengukuhan Akidah Islamiyyah Bersuluhan Peristiwa Isra Nabawiyah

00:00:00 / 00:42:10

Bersama Dr.Mohd Farid Mohd Shahran membincangkan topik Buku Dan Budaya Ilmu Dan Dalam Islam.

00:00:00 / 00:44:26

Bersama Dr.Mohd Farid Mohd Shahran membincangkan topik Guru Dan Kecemerlangan Peradaban.

00:00:00 / 00:42:59

Bersama Dr.Mohd Farid Mohd Shahran membincangkan topik Mengilap Sifat Keunggulan Pada Bulan Ramadan.

00:00:00 / 00:43:48

Graduan Madrasah Ramadhan

00:00:00 / 00:38:20

Semakin Usia Meningkat

00:00:00 / 00:37:04

Luasnya Rezeki Allah

00:00:00 / 00:37:04

Membudayakan Amalan Hijau

00:00:00 / 00:39:51

Istiqamah Menuntut Ilmu

00:00:00 / 00:41:54

Gajet Pengganti Guru

00:00:00 / 00:43:04

Bersama Dr.Mohd Farid Mohd Shahran membincangkan topik Generasi Muda Dan Gejala Keraguan.

00:00:00 / 00:42:42

Nikmat Kemerdekaan

00:00:00 / 00:43:54

Ibrah Haji Dan Korban

00:00:00 / 00:41:09

Untuk Apakah Kita Belajar?

00:00:00 / 00:42:57

SULUH BUDI - Bersama dengan Dr. Shaikh Mohd Saifuddeen: Felow Kanan/ Pengarah, Pusat Kajian Sains dan Alam Sekitar IKIM dengan tajuk "Memaknakan Hijrah Maknawiyyah".

00:00:00 / 00:40:02

Menghargai Sumber Alam

00:00:00 / 00:44:19

Memupuk Minat dalam Sains

00:00:00 / 00:41:59

Mendampingi orang Berilmu

00:00:00 / 00:39:32

Ibrah daripada banjir

00:00:00 / 00:40:24

Nilai Sebenar Kejayaan

00:00:00 / 00:40:10

Menggunakan Internet Secara Selamat Dan Bermanfaat

00:00:00 / 00:44:31

Sebarkan Salam

00:00:00 / 00:42:24

Agama Penyuluh Jalan Ketundukan Kepada Tuhan

00:00:00 / 00:43:15

Makna ketundukan sebenar

00:00:00 / 00:41:17

Agama Penyatu Nilai Antara Generasi

00:00:00 / 00:42:01

Agama & Alam Sekitar

00:00:00 / 00:44:46

Agama Dan Matlamat Kehidupan

00:00:00 / 00:38:32

Agama Dan Kedudukan Wanita

00:00:00 / 00:42:54

Agama dan Kepimpinan

00:00:00 / 00:42:31

Amanah Kepimpinan

00:00:00 / 00:41:57

Agama Dan Ilmu penyuluh Budi

00:00:00 / 00:42:50

Akhlak Terpuji Teras Peradaban Insani

00:00:00 / 00:40:17

Peradaban Insan Unggul

00:00:00 / 00:42:13

Islam & Kebebasan Beragama

00:00:00 / 00:39:01

Ramadan Bulan Pengembalian bersama Dr. Mohd Farid Shahran.

00:00:00 / 00:38:30

Ramadan dan Al-Quran

00:00:00 / 00:42:40

Mengejar Al-Qadr

00:00:00 / 00:36:53

Dayung Sudah Di Tangan

00:00:00 / 00:37:56

Alang-Alang Menyeluk Pekasam

00:00:00 / 00:38:55

Graduan Ramadan

00:00:00 / 00:33:34

Mengembalikan Kegemilangan Sains

00:00:00 / 00:41:24

Ketagihan Media Sosial

00:00:00 /

Ilmu Daripada Pengkajian Alam

00:00:00 / 00:41:04

Sains Bukan Bebanan

00:00:00 / 00:39:26

Akhlak Buah Amal

00:00:00 / 00:37:16

Akidah Murni Asas Akhlak Terpuji

00:00:00 /

Akhlak Buah Amal

00:00:00 / 00:37:16

Mengenali Imam Ghazali

00:00:00 / 00:41:20

Hari Asyura

00:00:00 / 00:40:36

Suluh Budi Ilmu dan Amal Bhg 2

00:00:00 / 00:41:18

Hari Asyura

00:00:00 / 00:40:36

Rahmat Sekalian Alam

00:00:00 / 00:41:27

Ilmu & Amal

00:00:00 / 00:44:53

Akidah Murni Asas Akhlak Terpuji

00:00:00 / 00:40:50

Demi Masa

00:00:00 / 00:45:02