Proportion
KHAS - Episod 22

IKIM PRIHATIN RAMADAN 1440H

IKIM PRIHATIN RAMADAN 1440H

SECEBIS PENGORBANAN– AidilAdha 1437H/2016 terbitan TVIKIM Daging & darah binatang korban itu sekali-kali tidak akan sampai kepada Allah SWT, tetapi yang sampai kepada-Nya ialah amal yang ikhlas yang berdasarkan taqwa dari kamu… (Surah Al-Hajj – Ayat 37) Aidil Adha 1437H/2016 SECEBIS PEGORBANAN – Sebuah kisah kehidupan seorang anak muda yang diuji untuk memberi tanpa mengharapkan pulangan. Sampaikan secebis kebahagiaan di Aidil Adha ini dengan penuh keikhlasan.

00:00:00 / 00:08:43

UCAPAN TAHNIAH GFK

00:00:00 /

Khas Ulangtahun ke-17 IKIMfm

00:00:00 / 01:47:18

@tvikim mengucapkan Selamat Hari Wanita 2017 kepada seluruh wanita di Malaysia. Bersama Dr. Natasha Ain Binti Mohd Nor Pakar Obstetriks & Ginekologi Subspecialising In Infertility. Dalam memberikan sokongan dan inspirasi kepada pasangan yang berjuang untuk bergelar ibubapa.

00:00:00 /

World Quran Hour

00:00:00 / 01:25:48

Ibrah From Disaster (Lessons From Disaster) is a short documentary focusing on catastrophic events that have hit the Asian countries such as the Tsunami in Aceh Indonesia, the Tohoku Earthquake in Japan and the Haiyyan Typhoon in the Philippines. Following this increasingly threat of nature has made us explore the possibilities of many other destructive natural disasters. The Institute of Islamic Understanding Malaysia (IKIM) in collaboration with Kyoto University has held a workshop titled "International Workshop Toward Building Regional Platform For Disaster Risk Reduction In Asia" it is a golden opportunity for Malaysia to learn from the experiences of other Asian countries who have been suffering from major disasters. Stories behind the catastrophic events of countries such as Japan, Indonesia and the Philippines in this workshop has expand Malaysia’s view to take the Ibrah (lessons) from this and now in preparation, knowledge-wise. It is impossible for us to prevent the occurrence of natural disasters. However, the loss of life and property due to the disaster can be mitigated if all parties work together to reduce the risk of disaster. Ibrah From Disaster (Lessons From Disaster) is a documentary that can educate viewers to be more sensitive and prepared for various threats of natural disasters if they are repeated. Does a country like Malaysia, can be prepared if facing a catastrophic disaster?

00:00:00 / 00:11:08

Pada 8 Disember 2016 bertempat di Dewan besar Institut Kefahaman Islam Malaysia IKIM, berlangsungnya Majlis Pelancaran Buku KONFLIK dan PENGHARMONIAN (Konflik Bidang Kuasa dan Pengharmonian Undang-Undang) yang merupakan Kompilasi Tulisan dan Penghakiman oleh Ybhg. Tun Abdul Hamid Mohamad Mantan Ketua Hakim Negara.Pada 8 Disember 2016 bertempat di Dewan besar Institut Kefahaman Islam Malaysia IKIM. Majlis pelancaran disempurnakan oleh Pengerusi Institut Kefahaman Islam Malaysia YABhg. Tun Abdullah Bin Haji Ahmad Badawi dan diiringi Ketua Pengarah IKIM YBhg. Professor Datuk Dr. Azizan Bt. Baharuddin, bersama penulis YBhg. Tun Abdul Hamid Mohamad Mantan Ketua Hakim Negara.

00:00:00 /

SINOPSIS : AMMAR IKIM sebagai institusi yang menyokong kempen MY Families #QuranHour disamping memberi kesedaran tentang kepentingan dan keperihatinan yang perlu dikongsi kepada masyarakat. Mengambil 1 dari tema yang dipetik dari surah Luqman ayat 31:19 yang bermaksud "Dan sederhanakanlah langkahmu semasa berjalan, juga rendahkanlah suaramu (semasa berkata-kata), sesungguhnya seburuk-buruk suara ialah suara keldai". Video yang mengisahkan seorang anak (AMMAR) yang tidak mempunyai adab ketika bercakap dengan kedua orang tuanya, sehinggalah satu hari Ammar mengalami kecelakaan sehingga mengakibatkan peti suaranya mengalami kecederaan dan tidak mampu mengeluarkan suara. Ammar yang memerlukan masa untuk pulih telah menyesali perbuatannya selama ini. Video pendek ini telah mendapat tempat saguhati di dalam pertandingan Video Pendek anjuran Yayasan Warisan Ummah Ikhlas.

00:00:00 / 00:03:00

Ikut perbincangan pada majlis bedah buku sempena Majlis Pelancaran Buku Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) di PWTC pada 16 disember 2016. Buku terbitan IKIM ini berjudul "Guru Cemerlang Pendidikan Islam: Persediaan & Cabaran". Saksikan perbincangan bersama Dr. Mohd Farid Mohd Shahran selaku Pengarah SYARAK IKIM dan Prof Dato' Dr. Ab. Halim Tamuri selaku Rektor KUIS serta moderator oleh Haji Mahathir Shahruddin.

00:00:00 /

Masyarakat Menua:Realiti dan Cabaran =============================== Karya ini membincangkan realiti perubahan demografi masyarakat dunia termasuklah Malaysia disebabkan jangka hayat yang lebih panjang. Bab pertama dan kedua menyorot secara umum tentang penuaan dalam al-Quran dan kesannya ke atas kesejahteraan ekonomi dan sosial. Bab ketiga pula memuatkan data-data penting negara berkaitan demografi dan perubahan penduduk yang menunjukkan Malaysia sedang menuju ke arah status negara dan masyarakat menua. Kesan perubahan demografi ke atas ekonomi pula diperincikan di dalam bab keempat. Dua bab terakhir mengupas perubahan peranan wanita dan kesannya terhadap demografi serta strategi jangka panjang dan keperluan penjagaan kesihatan untuk warga emas bagi memastikan kesejahteraan mereka. Layari : www.ikimniaga.my

00:00:00 / 00:00:39

PEMILIKAN RUMAH REALITI DAN CABARAN ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ BELI DI: www.ikimniaga.my Isu pemilikan rumah sentiasa diletakkan sebagai agenda tertinggi negara demi kesejahteraan rakyatnya. Apatah lagi pemilikan rumah merupakan antara isu keperluan ekonomi golongan muda kini. Dengan memiliki rumah bermakna golongan ini telah berjaya mengumpul aset hartanah mereka. Bahkan memiliki rumah adalah satu impian golongan muda. Namun begitu, sejauhmanakah impian ini akan tercapai sekiranya harga pasaran rumah melambung tinggi ekoran peningkatan nilai hartanah? Menurut satu kajian, negara kita menduduki tangga ke-15 dalam kalangan negara yang mencatatkan kenaikan harga rumah tertinggi pada suku pertama 2014. Kenaikan harga ini pasti memberi kesan kepada golongan muda untuk memiliki rumah sendiri sedangkan rumah merupakan keperluan asas. Memandangkan rumah merupakan keperluan asas dan mempunyai kaitan yang rapat dengan pemeliharaan matlamat syariah maka pemilikan rumah di negara ini penting diberi keutamaan. Justeru, buku ini membincangkan kepentingan pemilikan rumah dan pendekatan terbaik bagi memastikan golongan muda memiliki rumah serta beberapa panduan berkesan bagi memudahkan urusan pembelian dan seterusnya pemilikan rumah. #2018 #Buku #pemilikan #Rumah

00:00:00 / 00:00:45

Rangkuman Kewangan Perspektif Kewangan Islam Beli di www.ikimniaga.my Rangkuman kewangan (financial inclusion) merupakan suatu agenda penting dalam kewangan negara dan sentiasa diberi keutamaan. Usaha rangkuman kewangan di Malaysia terus dipergiat dan dipertingkat apabila agenda rangkuman kewangan secara rasminya telah dimaktubkan dalam Akta Bank Negara Malaysia 2009. Buku ini membincangkan agenda rangkuman kewangan dari perspektif kewangan Islam di Malaysia dan memberi hala tuju masa hadapan untuk agenda ini terus berkembang ke arah mempertingkat kesejahteraan ekonomi ummah. Buku ini juga akan memberi cetusan kepada pengembangan ilmiah dan kajian selanjutnya dalam bidang ini.

00:00:00 / 00:00:39

Biodata DJ IKIM 2019

00:00:00 /

FARAID DAN PERANCANGAN PEWARISAN =================================== BELI SEKARANG: www.ikimniaga.my =================================== Buku ini membincangkan perkara-perkara yang berkaitan dengan faraid dan perancangan pewarisan umat Islam. Ia mengandungi enam bab yang disusun mengikut urutan yang membantu memudahkan para pembaca memahami perkara-perkara yang dibahaskan. Perkara-perkara tersebut termasuklah konsep harta dan hukum serta falsafah faraid menurut Islam. Selain itu buku ini turut mengandungi bab yang mengupas isu harta beku yang berpunca daripada kegagalan dan kelewatan pewaris dalam menyelesaikan urusan pembahagian pusaka selepas kematian pemilik harta. Bagi membantu pembaca memahami bentuk-bentuk perancangan pewarisan pula, satu bab khusus yang mengandungi cara pengiraan faraid dan kaedah perancangan pusaka yang disertakan dengan contoh-contoh berkaitan turut dimuatkan di dalam buku ini. Manakala dalam dua bab terakhir, para pembaca buku ini akan didedahkan dengan prosedur-prosedur yang perlu dilalui pewaris serta bidang kuasa institusi-institusi yang terlibat dalam proses pembahagian pusaka di Malaysia.

00:00:00 / 00:00:57

PROGRAM PENCEGAHAN PEMBAZIRAN MAKANAN

00:00:00 /

Pelancaran Marhaban Ya Ramadan.

00:00:00 /

Pelancaran Marhaban Ya Ramadan-Ucapan menteri.

00:00:00 /

Ucapan Ramadan Timbalan Menteri Agama

00:00:00 /

UCAPAN RAYA TUN AHMAD SARJI

00:00:00 /

VIDEO TRIBUTE_Allahyarham Tan Sri Ali Hashim

00:00:00 /

IKIM PRIHATIN RAMADAN 1440H

00:00:00 /

BINGKISAN DARI BAITULLAH | Memaparkan pengalaman berbeza oleh para penyampai Radio IKIM yang pernah dijemput sebagai Duyuf al-Rahman dan Petugas Haji.

00:00:00 /

BINGKISAN DARI BAITULLAH | Memaparkan pengalaman berbeza oleh para penyampai Radio IKIM yang pernah dijemput sebagai Duyuf al-Rahman dan Petugas Haji.

00:00:00 /

SAMBUTAN ULANG TAHUN RADIO IKIM KE-18-Pengalaman Berkerjaya Sebagai Penyampai Radio IKIM

00:00:00 /

SAMBUTAN ULANG TAHUN RADIO IKIM KE-18-UCAPAN TUN AHMAD SARJI

00:00:00 /