Proportion premium
M-TECH - Episod 15

SISTEM STERENG

Kupasan menarik M-TECH kali ini tentang "Sistem Stereng ". sebuah sistem stereng adalah sistem yg terpenting dalam kejuruteraan automotif. ianya membolehkan kita menentukan arah kenderaan yang dipandu ke kiri atau ke kanan mahu pun menegak. Secara khususnya fungsi stereng adalah untuk pertama, Membolehkan pemandu mengawal pergerakan dengan jitu. kedua, Mengawal haluan kenderaan yg bergerak dengan kadar daya yg minimum sepanjang masa memandu. ketiga, Mengembalikan roda stereng ke kedudukan asal dengan sendirinye selepas membelok. Oleh yg demikian sistem stereng mestilah ringan dan mudah dikendalikan serta tidak memindahkan hentakan jalan raya kepada roda stereng. Bagaimana menjaga keselamatan penjagaan stereng? jom jadi pemandu yang bijak !
Horizontal Banner

Topik M-TECH Bersama Dato'Ir Hj Mohamad B. Dalib (Pengarah Kejuruteraan Automotif JPJ) untuk membicarakan "Bahagian-bahagian kereta" M-TECH ialah sebuah rancangan motor teknologi kenderaan, motor motif membantu masalah kereta, tayar dan yang berkaitan dengan penciptaan kenderaan. Beliau juga akan memberikan pengkongsiaan tentang tip-tip bagaimana mahu membeli kereta, membeli tayar yang second hand, keadaan suhu kereta dan lain-lain. Tetapi petukaran untuk pembelian kereta second hand tersebut mestilah didaftarkan di Puspacom. Terdapat juga dua material tayar yang bersesuaian cuaca panas atau sejuk. Jom hayati bersama!

00:00:00 /

Pencerahan M-TECH berkenaan "Rasa sayang kereta lebih pula" Dato'Ir akan merungkaikan persoalan berkenaan Automotif kenderaan . seperti Persoalan pertama dari pendengar menggunakan kereta yang berminyak ron65 tetapi saya ,tukarkan kepada ron97 minyak adakah mempunyai masalah sampingan ? Jawapan tidak berlaku sebarang masalah tetapi perbezaan liter minyak tersebut. Minyak Ron97 ialah yang lebih baik. berapa bilangan isipadu angin yang sesuai untuk disi bagi sesebuah kereta ? Ayuh kita rungkaikan pelbagai persoalan di atas!

00:00:00 / 00:37:39

Pencerahan M-TECH berkenaan "Bahagian-bahagian Kenderaan" Dato'Ir akan merungkaikan persoalan berkenaan Bahagian-bahagian Kenderaan. jika anda mempunyai Masalah kenderaan, enjin atau kenderaan atau penguatkuasaan atau perlesenan kenderaan. Cara-cara menjaga kereta atau enjin kereta (autosomo). Asas enjin sama, part dan komponen atau pengukur limit Pelincil. Waktu yang sesuai untuk mengukur isipadu angin tersebut? Masalah kenderaan, enjin atau kenderaan atau penguatkuasaan atau perlesenan kenderaan. Cara-cara menjaga kereta atau enjin kereta (autosomo). Asas enjin sama, part dan komponen atau pengukur limat prlincir tersebut. Bilakah Waktu yang sesuai untuk mengukur isipadu angin tersebut? apa kesan lower am itu rosak ? Jom selami persoalan anda!

00:00:00 / 00:41:50

Kupasan M-TECH berkenaan "Jabatan pengangkutan Jalan Raya (JPJ) " yang menampilkan Dato'Ir Mohammad B. Dalib (Pengarah Kejuruteraan Automotif JPJ) yang akan mengupas tentang perlaksanaan Jabatan pengangkutan Jalan Raya (JPJ) dibawah aspek perlesenan, aspek perlesenan kenderaan, bahagian-bahagian automotif (tayar,kereta) dan penguatkuasaan undang-undang JPJ. Beliau akan memperincikan skop persoalan berkenaan di atas!

00:00:00 / 00:42:30

Pencerahan M-TECH berkenaan "pentingnya memilih tayar yang bagus" yang menampilkan Dato'Ir Mohammad B. Dalib (Pengarah Kejuruteraan Automotif JPJ) yang akan mengupas tentang bagaimana perkiraan kilometer ? Kuasa enjin murujuk pentingnya memilih tayar yang bagus. Dato Ir juga merungkaikan kelebihan bahagian-bahagian komponen kereta, jenama produk kereta malaysia. Apa kaitan automotif ? Jom selami persoalan anda!

00:00:00 / 00:34:59

Pencerahan M-TECH berkenaan "Pengenalan kenderaan" yang menampilkan Dato'Ir Mohammad B. Dalib (Pengarah Kejuruteraan Automotif JPJ) . Maksud Automotif dalam kupasan kali ini ialah Kejuruteraan automotif moden, bersama-sama dengan kejuruteraan aeroangkasa dan kejuruteraan marin, merupakan cabang kejuruteraan kenderaan yang menggabungkan elemen mekanikal, elektrik, elektronik, perisian dan kejuruteraan keselamatan sebagaimana yang terpakai bagi reka bentuk, pengilangan dan operasi motosikal, kereta, bas dan lori dan subsistem kejuruteraan masing-masing. terdapat juga persoalan tentang kenderaan eletrik, bagaimana perbahuruan lesen JPJ dan sebagainya yang berkaitan Automotif. Ayuh kita kongsikan pencerahan bersama!

00:00:00 / 00:36:57

Segmen M-TECH berkenaan "Mengenai Automotif " yang menampilkan Dato'Ir Mohammad B. Dalib (Pengarah Kejuruteraan Automotif JPJ) . Segmen kali mengumpul bberap asoalan daripada pendengar iaitu bagaiman mahau mengelak daripada serangga dalam kereta, kenderaan berat yang ada jet tayar, kelebihan jet tayar bagi sebuah kenderaan kecil, masalah kenderaan berbunyi dan tersangkut pada 90 meter kelajuan. Ayuh kita kongsi kupasan persoalan di atas! bersama!

00:00:00 / 00:34:03

Segmen M-TECH berkenaan "Mengenai Automotif " yang menampilkan Dato'Ir Mohammad B. Dalib (Pengarah Kejuruteraan Automotif JPJ) . Segmen kali mengumpul bberap asoalan daripada pendengar iaitu bagaiman mahau mengelak daripada serangga dalam kereta, kenderaan berat yang ada jet tayar, kelebihan jet tayar bagi sebuah kenderaan kecil, masalah kenderaan berbunyi dan tersangkut pada 90 meter kelajuan. Ayuh kita kongsi kupasan persoalan di atas! bersama!

00:00:00 / 00:33:58

Segmen M-TECH berkenaan "Mengenai Automotif " yang menampilkan Dato'Ir Mohammad B. Dalib (Pengarah Kejuruteraan Automotif JPJ) . Segmen kali mengumpul bberap asoalan daripada pendengar iaitu bagaiman mahau mengelak daripada serangga dalam kereta, kenderaan berat yang ada jet tayar, kelebihan jet tayar bagi sebuah kenderaan kecil, masalah kenderaan berbunyi dan tersangkut pada 90 meter kelajuan. Ayuh kita kongsi kupasan persoalan di atas! bersama!

00:00:00 / 00:33:58

Kupasan M-TECH kali ini berkenaan "Keselamatan jalan Raya". Kupasan kali ini memeberikan peringatan untuk keselamatan jalan raya dengan penjagaan kereta iaitu menitik beratkan tayar kereta yang tidak expired, melihat minyak yang di isi, minyak brek kerana mempengaruhi tekanan brek yang sesuai dan agar steering rack tidak menjadi yang haus, Air Pencuci Cermin Depan, mengenalpasti pengisian air dalam kereta yang boleh merosakkan tangki air kereta dan perlu pemilihan air sesuai iaitu air mineral, air yang dimasak sangat baik untuk di isi dalam enjin kereta, serta penjagana bateri iiatu yang berbentuk positif (berwarna merah) pastikan tiada kabus diatas bateri perlu dicuci sebaiknya( bagi penjagaan bateri lama). Ayuh jagalah kenderaan tersayang anda!

00:00:00 / 00:32:32

Kupasan M-TECH kali ini berkenaan "Kesalahan jalan Raya". Jangan memerhatikan kenderaan dihadapan kita ketika berlaku brek secara tiba-tiba mestilah memandang kenderaan jauh lagi (5 buah kereta dihadapan) ia bertujuan keselamatan diri kita dan orang lain), pemanduan pelabuhan jalan raya 15 saat maxsima 35 saat mestilah melihat cermin padang belakang semasa ada kenderaan dihadapan laju. dato Ir memperincikan lagi kesalahan mengubah no plat, mengubah suai kenderaan yang asal kepada bentuk yang lain dibawah akta jalan raya. Ayuh jagalah pemanduan dengan bijak !

00:00:00 / 00:36:45

Kupasan M-TECH kali ini berkenaan "Sistem Penyejuk hawa dingin". Sistem ini perlu mengandungi pemampat, penyejat, pemeluwap, injap pengembang dan penapis penggering. Sistem ini menggunakan bahan pendingin sebagai medium pengejukkan bersama komponen tersebut untuk mendinginkan udara dalam kenderaan. sistem penyejuk hawa dingin adalah sebuah ciptaan automotif air system, bagaimana penyejukan udara dalam carvin kenderaan kita dan bagaimana penjagaan air cond dengan baik ? Kebiasaan kawan kita ada menyentuh volume dan chanel temperature aircond. Rom temperature kita adalah 21%. Jangan pulas aircond hingga full akan menyejukkan dan boleh merosakkan aircond. Penjagaan penghawa dingin perlu teliti. Ayuh jaga sistem air cond kenderaan anda !

00:00:00 / 00:39:45

Kupasan M-TECH kali ini berkenaan "Kenali Tayar Anda" Kupasan kali ini tayar kereta adalah terdapat pelbagai jenis tayar, yang pertama perlu tahu adalah saiz tayar, ketebalannya, tahun pembuatan tayar juga., perhatikan 195(Lebar tayar)/55(tebal tayar)R15 (Radiums) , kita perlu tengok sebelah perkataan no tersebut 16/15 (adalah minggu ke 16 pada tahun 2015), pusing kebawah 85V(tayar laluan biasa, V-maksimum tayar). Tayar yang baru Ayuh jagalah kenderaan tersayang anda!

00:00:00 / 00:37:27

Topik Jumaat kali ini mengupas tentang "struktur kenderaan ". Beliau membuat perbandingan sikap pemandu di jepun dengan sikap pemandu dimalaysia. Kereta dinegara kita perlu didaftarkan dan sijil perlulusan kenderaan, tujuan sijil tersebut adalah untuk mengelakkan berlakunya kemalangan dinegara merujuk salah satu undang-undang malaysia. kita serta jom menjadi hamba yang bersyukur !

00:00:00 / 00:35:46

Topik M-TECH kali ini mengupas tentang "Kenderaan dan Banjir ". Suasana banjir akan boleh berlaku kemalangan dengan pemakaian kaca mata silau dilaluan, jalan yang putus-putus, semasa hujan diwaktu gelap pemandu yang bijak akan melihat line putih apabila laluan yang putus-putus masih boleh lalu ke kanan atau ke kiri, jika line yang berkembar kawasan selekoh. Bagaimana mengawal tekanan break dalam keadaan hujan ? jom jadi pemandu yang bijak !

00:00:00 / 00:40:41

Kupasan menarik M-TECH kali ini tentang "Sistem Stereng ". sebuah sistem stereng adalah sistem yg terpenting dalam kejuruteraan automotif. ianya membolehkan kita menentukan arah kenderaan yang dipandu ke kiri atau ke kanan mahu pun menegak. Secara khususnya fungsi stereng adalah untuk pertama, Membolehkan pemandu mengawal pergerakan dengan jitu. kedua, Mengawal haluan kenderaan yg bergerak dengan kadar daya yg minimum sepanjang masa memandu. ketiga, Mengembalikan roda stereng ke kedudukan asal dengan sendirinye selepas membelok. Oleh yg demikian sistem stereng mestilah ringan dan mudah dikendalikan serta tidak memindahkan hentakan jalan raya kepada roda stereng. Bagaimana menjaga keselamatan penjagaan stereng? jom jadi pemandu yang bijak !

00:00:00 / 00:34:45

Apakah Perbezaan Automotif di Barcelona dan Malaysia?-YBhg. Prof. Datuk Ir. Mohamad bin Dalib

00:00:00 / 01:19:00

Pertukaran Pendaftaran Nombor-YBhg. Prof. Datuk Ir. Mohamad Bin Dalib

00:00:00 / 00:46:38

Ergonomics System-Prof. Datuk Ir. Hj. Mohamad Bin Dalib

00:00:00 / 00:37:52

M-tech-Sembang-Sembang Automotif-YBhg. Datuk Ir. Mohamad Dalib (Mantan Pengarah Kejuruteraan Automotif)

00:00:00 / 00:41:29

M-tech-Sembang-Sembang Automotif-YBhg. Prof. Datuk Ir.Mohamad Dalib (Mantan Pengarah Kejuruteraan Automotif)

00:00:00 / 00:28:04

M-Tech-Perlumbaan Berteknikal M.I.M.C-YBhg. Datuk Ir. Mohamad Dalib (Mantan Pengarah Kejuruteraan Automotif)

00:00:00 / 00:39:26

M-Tech-Sembang Automotif-YBhg. Datuk Ir. Mohamad Dalib (Mantan Pengarah Kejuruteraan Automotif)

00:00:00 / 00:37:05

M-Tech-Keselatan DiUtamakan-YBhg. Datuk Ir. Mohamad Dalib (Mantan Pengarah Kejuruteraan Automotif)

00:00:00 / 00:41:53

M-Tech-Sembang-Sembang Automotif-YBhg. Prof. Datuk Ir Mohamad Dalib & En. Latif Ismail (HAVAL Malaysia)

00:00:00 / 00:44:24

M-Tech-Motorsikal-YBhg. Prof. Datuk Ir. Mohamad Bin Dalib

00:00:00 / 00:42:09

M-Tech-Sembang-Sembang Automotif-YBhg. Datuk Ir. Mohamad Dalib

00:00:00 / 00:39:45
Footer Banner