Proportion premium
TOPIK JUMAAT - Episod 13

MENJADI HAMBA YANG BERSYUKUR

Topik Jumaat menampilkan Dr Mohamad Khairi Bin Mahyuddin menjelaskan tentang "Menjadi Hamba yang bersyukur " Syukur adalah terdapat pelbagai persepsi masyarakat, seperti Allahmdulilah. Makna sebenar syukur ialah berterima kasih menghargai dan bergembir ayang diberikan nikamat kepada pemberi NIkmat Allah Maha Esa. Sifat syukur ialah separuh iman . "Jika kamu bersyukur Allah akan menambahkan lagi." terdapat berbeza konteks peranan sebagai seseorang yang bersyukur, seperti seorang pekerja, seorang majikan, seorang pelajar, seorang isteri atau suami dan sebagainya? Bagaimana syukur seperti Baginda SAW ? jom menjadi hamba yang bersyukur !

Kupasan membincangkan tentang "Bicara Awal Muharram" menerusi kisah pada zaman Nabi Adam AS telah berlaku pembunuhan dikalangan yang anak-anak Nabi Adam As. Pembunuh tersebut mengambarkan umat pada zaman Nabi Adam As tertanam sifat hasad dengki sehinggalah umat masa kini. Dalam surah melalui nabi Yusuf As dibunuh oleh adik beradiknya berlaku juga disebabkan dengki, pelbagai kes dengki dikalangan umat islam, Hadis Rasulullah SAW: " kita perlu hati-hati dengan penyakit dengki, seperti api membakar kayu-kayu iaitu sama erti dengan pahala-pahala kita akan berkurang keran berdengki" terdapat juga khatabah dengki(dengki yang dibolehkan). kenapa ia masih berlaku hasad dengki ? hal ini kerana, ada sifat ego dan dengki sesama sendiri. Antara dua jenis hasad dengki. Pertama : rasa marah terhadap dan hilang dari tuannya. Kedua, dia mahu memiliki dan hilang. Ayuh kita jauhi sifat dengki!

00:00:00 / 00:46:26

Pencerahan topik jumaat kali ini membicarakan tentang "Tabayyun dalam beragama". Menurut kamus Dewan edisi keempat berita bermaksud perkhabaran laporan tentang sesuatu hal atau kejadian. Mengikut tafsiran para ulama, tabayyun berasal daripada perkataan arab yang bermaksud methabitkan dan menyemak asas kebenarannya. Allah menegaskan dalam berfirman yang bermaksud " Wahai orang-orang yang beriman! Jika seseorang yang fasik datang kepadamu membawa suatu berita, maka telitilah kebenarannya agar kamu tidak mencelakakan suatu kaum kerana kebodohan (kecerobohan) yang akhirnya kamu menyesali perbuatanmu itu"(Al-hujarat:6). bagaimana pengajaran dari kisah baginda ? Tabayyun adalah satu perkara sangat penting dalam kehidupan beragama terutama menyebarkan sesuatu berita, hal ini juga sikap yang tidak amanah akan menyebabkan masyarkat bercelaru. Bagaimana cabaran menghadapi merentasi sosial media dalam menyebarkan maklumat? Ayuh amalkan sikap tabayyun!

00:00:00 / 00:49:58

Kupasan topik jumaat kali ini menampilkan penceramah Ust Dr Mohd Zohdi Bin Mohd Amin membicarakan tentang "Menjauhi Iftaruuq (pepecahan) Ummah" iftiraqu ialah terbahagi Al-Ijtimah. Ummah maknanya agama, ummah adalah jamak iaitu kumpulan. Dari ‘Auf bin Malik, ia berkata: “Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, ‘Yahudi terpecah menjadi 71 (tujuh puluh satu) golongan, satu (golongan) masuk Surga dan yang 70 (tujuh puluh) di Neraka. Dan Nasrani terpecah menjadi 72 (tujuh puluh dua) golongan, yang 71 (tujuh puluh satu) golongan di Neraka dan yang satu di Surga. Dan demi Yang jiwa Muhammad berada di Tangan-Nya, ummatku benar-benar akan terpecah menjadi 73 (tujuh puluh tiga) golongan, yang satu di Surga, dan yang 72 (tujuh puluh dua) golongan di Neraka,’ Ditanyakan kepada beliau, ‘Siapakah mereka (satu golongan yang masuk Surga itu) wahai Rasulullah?’ Beliau menjawab, ‘Al-Jama’ah.’ Umat sendiri dibunuh oleh tangan-tangan umat islam tersendiri. Bagaimana kisah baginda SAW semasa kejadian perpecahan tentera Saditina uthman ?. apakah punca perselisifaham tersebut ? Ayuh kita jauhi iftiraqu bersama!

00:00:00 / 00:48:08

Kupasan topik Jumaat kali membicarakan berkenaan "Adab Makan" kita meneruskan kehidupan dengan asbabnya makan. Makan untuk hidup. Manusia tidak boleh hidup jika tanpa makan. Allah menentukan yang rezeki makanan. Justeru, niatkan kerana Allah: "Ya Allah, aku makan adalah kekuatan untukku beribadat dan menyihatkan tubuh badan". adakah islam menetapkan makan berdisplin? Sunnah Nabi SAW tidak mencela makanan yang dimakannya yang tidak sedap. Allah berfirman yang bermaksud: "Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu haramkan apa-apa yang baik yang telah Allah halalkan bagi kamu, dan janganlah kamu melampaui batas. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang melampaui batas. Dan makanlah makanan yang halal lagi baik dari apa yang Allah telah rezkikan kepadamu, dan bertakwalah kepada Allah yang kamu beriman kepada-Nya"(Al-Maidah :87-88).Ayuh kita rungkaikan bersama!

00:00:00 / 00:49:29

Pencerahan tarbiyah kali ini memyungkai tentang 'Umurmu adalah modal menuju Allah SWT ' bersama Sheikh Muhammad Nuruddin Marbu Abdullah Al-Banjari Al-Makki. Bagaimana umurmu adalah modal menuju Allah ? kekuatan sehari-hari bergantung dengan umur kita, sejauhmana umur kita untuk mengisi jawatan, kerja dan sebagainya. Nabi SAW bersabda : "Bahagialah kepada orang yang diberikan kebajikan dan manfaatkannya,anak kunci kebaikan, celaka dan binasa seseorang yang sebagai kunci kejahatan dan penutupnya kepada kebajikan." Allah akan mempersoalankan di akhirat kelak pernah kamu fikirkan tentang orang lain tidak mengamalkan sunnah Nabi SAW. Ayuh kita kongsikan pencerahan bersama!

00:00:00 / 00:53:37

Pencerahan topik Jumaat kali ini membincangkan tentang 'Tak kenal Maka Tak Cinta' bersama Imam hasan AL-Basri: "Wahai Adam! Bila berlalu hari jumaat maka berlalulah dari kamu" Cinta yang sebelum ini kita faham cinta tanpa paksa, justeru, menamakan rasa cinta pada tempatNya. nabi SAW bersabda : ''Tiga golongan yang mendapat kemanisan: iaitu orang yang meletakkan rmanis cinta kepada Allah dan Rasul SAW, Tetapi Allah memberikan nikmat kepada hambaNya yang berkeinginan" beliau memperkenalkan kitab berzanji ini iaitu sastera zaman Nabi SAW. Jom kita dalami cintaNYA!

00:00:00 / 00:41:40

Segmen topik Jumaat kali ini berkenaan "Adab dengan Masyarakat " Allah juga ,menyebut tentang adab dengan masyarakat dalam firmanNya yang bermaksud : " Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal-mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia diantara kamu disisi Allah ialah orang yang paling takwa diantara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal. " (Surah AL-Hujraat:13). Hal ini menunjukkan sudah Suatu fitrah kita diciptakan sesuatu dalam pelbagai bangsa, yang berbeza-beza dari cucu anak adam supaya kita hormat antara suatu sama yang lain. Adab bagaimana yanag perlu kita salurkan dalam masyarakat ? Ayuh kita hayati bersama!

00:00:00 / 00:45:12

Topik Tarbiyah kali ini berkenaan ''5 Perkara sebelum 5 perkara" Bersama Ustaz Syed Nor Hisyam bin Tuan Padang. Rebutlah 5 perkara sebelum 5 perkara . Hadis berdasarkan dari Ibnu Abbas, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Rebutlah lima perkara sebelum datangnya lima perkara. Masa sihat sebelum sakit. Masa kaya sebelum datangnya masa sempit (miskin). Masa lapang sebelum tiba masa sibuk. Masa mudamu sebelum datang masa tua dan Masa hidup sebelum tiba masa mati.” (Riwayat al-Hakim dan al-Baihaqi). saat ketika muda, sihat untuk beribadat. Apa matlamatnya masa hidup kita ? 5 perkara sebelum 5 perkara itu mestilah rebut untuk beramal ibadat kepada Allah SWT. Khususnya hadis ini juga peringatan dari Nabi SAW kepada umatnya iaitu Wahai orang-orang yang beriman hendakklah memberikan peringatan kepada manusia. ayuh kita hayati pencerahan di atas !

00:00:00 / 00:43:02

Kupasan kali ini berkenaan ''Topik jumaat"Bersama Ustaz Rusydi Ramli". Tajuknya "Anak Angkat pahala terangkat". Allah sebut tentang kisah anak angkat Rasulullah SAW dalam surah Al-Ahzab ayat 40 yang bermaksud : "Muhammad itu sekali-kali bukanlah bapa dari seorang laki-laki di antara kamu, tetapi dia adalah Rasulullah dan penutup nabi-nabi. Dan adalah Allah Maha Mengetahui segala sesuatu." kisah diberikan nama sebenar zaid bin harith dan bukan Nama zaid bin Muhammad, Dalam ayat al-Ahzab ayat 4 Allah menyebut lagi tentang zihar yang disama ertikan dengan kisah anak angkat :"Allah sekali-kali tidak menjadikan bagi seseorang dua buah hati (ayah kandung dan ayah angkat) dalam rongganya; dan Dia tidak menjadikan isteri-isterimu yang kamu zihar itu sebagai ibumu, dan Dia tidak menjadikan anak-anak angkatmu sebagai anak kandungmu (sendiri). Yang demikian itu hanyalah perkataanmu di mulutmu saja. Dan Allah mengatakan yang sebenarnya dan Dia menunjukkan jalan (yang benar)." ayat pertama pasal zihar seterusnya ayat anak angkat. anak angkat adalah tradisi orang jahiliyyah. sebenarnya kita mengambil anak angkat adalah lebih mulia, hukumnya Haram kerana menamakan dia (lelaki) keatas anak angkat tersebut serta tidak menyembunyikan nasabnya

00:00:00 / 00:45:34

Kupasan kali ini tentang "Hari Kiamat" oleh Maulana Wan Helmi Al-Hafiz terbitan DJ Syafiq Zulakifli IKIMfm. hikmah Allah menyembunyikan hari kiamat kerana untuk Allah berikan pembalasan bagi yang membuat kebaikan dan bagi yang melakukan keburukan. sesungguhNya kiamat akan berlaku antara hari jumaat dan bulan ramadan. Allah menegaskan lagi dalam firmanNYa yang bermaksud :" Sesungguhnya Allah, hanya pada sisi-Nya sajalah pengetahuan tentang Hari Kiamat; dan Dialah Yang menurunkan hujan, dan mengetahui apa yang ada dalam rahim. Dan tiada seorangpun yang dapat mengetahui (dengan pasti) apa yang akan diusahakannya esok. Dan tiada seorangpun yang dapat mengetahui di bumi mana dia akan mati. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal." (Surah Luqman : 34). bagi orang yang bijak di atidak perlu cari hari kiamat tetapi membuat persediaan. para sahabat SAW bertanya kepada bgainda SAW : "Ya Rasulullah SAW, Bilakah berlakunya hari kiamat ? baginda menjawab: apakah persediaan kamu menghadapi ? para sahabat menjawab: aku tidak melakukan apa-apa amalan tetapi didalma hati aku ada Allah dan Rasul SAW." Terdapat pelbagai keadaan kiamat yanag akan berlaku. Ayuh kita sama-sama bersedia menghadapi hari kiamat! Selamat mendengar!

00:00:00 / 00:49:14

Kupasan menarik kali ini " Ulama dan Umara' " menampilkan bersama Sheikh Muhammad Nuruddin Marbu Abdullah Al-Banjari Al-Makki. Nabi SAW bersabda : keutamaan orang yang alim keatas orang yang abit seperti keutamaan bulan purnama dibintang-binatang langit. Akan terjawab dengan realiti. Firman Allah: adakah sama orang yang tahu dan orang tidak tahu?". Ilmu adalah anugerah yang Allah berikan kepada orang lain. 2 golongan orang yang boleh cemburu: pertama seseorang lelaki yang mengamalkannya (amalan soleh) seperti ulama, berbuat kebajikan. Kedua lelaki yang menginfakkan hartanya. Marilah sama-sama kita hayati kupasan tersebut!

00:00:00 / 00:41:07

Kupasan menarik topik jumaat kali ini "Jenis-jenis Hati" menampilkan bersama Dr Nik Roskiman Bin Abdul Samad. Dalam hadis mengambarkan kedudukan hati dibandingkan rupa paras, Nabi Saw bersabda : “Diriwayatkan dari Abu Hurairah Abdirrahman bin Syahrin radhiyallahu ‘anhu, ‘Rasulullah Shallallahu Alaihi wa Sallam bersabda, ‘Sesungguhnya Allah tidak melihat kepada tubuh kalian dan tidak pula kepada rupa kalian, tetapi Dia melihat kepada hati kalian.” (Diriwayatkan Muslim). Para sahabat Saidina Ali RA : Hati adalah tempat bekas hati Allah mencampakkan Rahmat terhadap seseorang itu, apabila Allah mencampakkan rahmat itu maka terletak dihati." Rasulullah saw. bersabda, “….Bahawa dalam diri setiap manusia terdapat segumpal daging, apabila ia baik maka baik pula seluruh amalnya, dan apabila ia itu rosak maka rosak pula seluruh perbuatannya. segumpal daging itu adalah hati.” (HR Imam Al-Bukhari) apakah jenis-jenis hati yang sebenar? Jom kita bina hati yang bersih !

00:00:00 / 00:43:36

Topik Jumaat menampilkan Dr Mohamad Khairi Bin Mahyuddin menjelaskan tentang "Menjadi Hamba yang bersyukur " Syukur adalah terdapat pelbagai persepsi masyarakat, seperti Allahmdulilah. Makna sebenar syukur ialah berterima kasih menghargai dan bergembir ayang diberikan nikamat kepada pemberi NIkmat Allah Maha Esa. Sifat syukur ialah separuh iman . "Jika kamu bersyukur Allah akan menambahkan lagi." terdapat berbeza konteks peranan sebagai seseorang yang bersyukur, seperti seorang pekerja, seorang majikan, seorang pelajar, seorang isteri atau suami dan sebagainya? Bagaimana syukur seperti Baginda SAW ? jom menjadi hamba yang bersyukur !

00:00:00 / 00:42:26

Kupasan Topik jumaat kali ini menampilkan seorang ulama Habib Ahmad Hussein Aideed yang akan membincangkan tentang " Menggapai kebahagiaan Abadi . Nabi SAW simbol pintu kebahagiaan perjalanan kehidupan bagi umat islam dan seluruh manusia. Allah SWT berfirman : “Kami tidak mengutus engkau, Wahai Muhammad, melainkan sebagai rahmat bagi seluruh manusia” (QS. Al Anbiya: 107) dan dimana Allah membawa kita syariah islamiah, syariah itu yang diberikan adalah memberikan manfaat kepada makhluk ini. Allah turunkan para Nabi SAW sebagai kebahagian, kepayah, dan ketenangan dalam syariah islamiah.

00:00:00 / 00:52:17

Pencerahan topik jumaat kali ini menampilkan Ustaz Zakuan Faiz yang akan membicarakan tentang "Kasih Sayang Allah". Penceramah mengupas tentang bagaimana cara kasih sayang Allah terhadap hambaNya. Sabda baginda SAW : " sesiapa yang Allah berikan hidayah kepada seseorang maka Allah tidak akan menyesatkannya dan sesiapa yang Allah memberikan kesesatan maka Allah tidak akan memeberikan hidayah kepadaNya sesungguhNya Allah lebih mengetahui sesiapa yang layak memberikan hidayah. "Mafhumnya Allah Taala lebih sayangkan hambaNya dibandingkan seorang ibu sayangkan anaknya" Allah tetap memberikan rahmat kepada orang bukan islam walaupun dosa mereka menyirikkan Allah inii merujuk bertapa kasihNya Allah taala. selain itu, kita mungkin ada kesalahan yang Allah tidak kira dosa tersebut. Ayuh meraih kasih sayang Allah!

00:00:00 / 00:49:58

Kupasan topik jumaat kali ini menampilkan penceramah Ust Sheikh Muhammad Nuruddin Marbu Abdullah Al-Banjari Al-Makki membicarakan tentang "untukmu Guru Murrabi " Kupasan ini membicarakan guru adalah salah satu oarang yang berjasa kepada kita yang tidak dapat membalas. Guru juga salah satu ibubapa kamu iaitu yang melahirkanmu, yang mendidikmu dan yang mengahwinimu. Guru juga memberikan didikan ilmu dan tarbiah kepada kita. Guru adalah salah satu kumpulan yang kita tidak mampu membalas kebaikannya. Guru pertama ialah ibubapa, guru kedua ialah guru yang menyampaikan ilmu serta para Nabi SAW. salah seorang pelajar itu bersikap lemah lembutnya, tingkah lakunya baik, peramah mestilah dari didikan gurunya dan sebaliknya. Ayuh kita raikan guru murrabi!

00:00:00 / 00:48:08

Kupasan topik Jumaat kali membicarakan berkenaan "Dari Israq ke Lailatul Qadar" . Terdapat persoalan dan tip-tip mudah yang dapat diperincikan dibawah. Bagaimana sifat kita dan persediaan kita? Tip yang mudah untuk mengingati peristiwa Israq dan Mikraj diambil perkataan bahasa arab rejab mewakili kejadian ke atas Rasul SAW, Malaikat dan Buruq. Allah berfirman yang bermaksud : " “Maha Suci Allah, yang telah memperjalankan hamba-Nya pada suatu malam dari Al Masjidil Haram ke Al Masjidil Aqsha “ (Al Isra’:1). Pengajaran yang boleh diambil melalui peristiwa tersebut ialah kualiti solat, penghayatan dan pemahaman ketika solat. Para tabiin ketika sampai nisfu syaban mereka mengagungkan Allah iaitu mengadakan ibadahnya kerana malam lailatul Qadar. Justeru, Bagaimana kita membuat persediaan dibulan ramadan? Ayuh kita rungkaikan bersama!

00:00:00 / 00:46:00

Pencerahan topik Jumaat kali ini membincangkan tentang 'Madrasah Ramadan' bersama Ustazah Muzayyanah Bt Abdullah. Madrasah iaalh tempat menuntut ilmu. Ramadan ialah tetamu yang tanpa menyediakan air,atau makanan tetapi tetamu itu akan memberikan ganjaran pahala yang banyak. seolah-olah Allah mendekatkan seperti dekat urat leher menunjukkan rahmat dibulan ramadan itu. kita mohon kepada Allah untuk sentiasa istiqamah dibulan Ramadan sehingga selama-lamanya. kita mahu dekat dengan Allah semasa mendaftarkan madrasah Ramadan. Madrasah ramadan itu terdapat tadabur Al-Quran. Dalam sahur itu juga mempunyai keberkataan ramadan. adakah sekadar menahan lapar dan dahaga dibulan Ramadan ? Hasil madrasah Ramadan ialah sentiasa merasai untuk ALLAH. Jom kita dalami nikmat madrasah Ramadan!

00:00:00 / 00:48:23

Pencerahan topik jumaat mengupas tentang "Mengharap Maghfirah bulan Ramadhan" bersama Ustaz Basir Mohamed Al-Azhari. Barang siapa yang mendapat rahmat Allah nescaya beruntunglah dia. Orang yang kuat beriman akan menanti bulan ramadan dengan mendoakan sebelum bulan ramadan : "Ya Allah, berkahilah kami di bulan Rajab dan Sya’ban, dan sampaikanlah kami dengan bulan Ramadan.". Ramadan juga akan dinantikan orang yang bukan islam untuk menjanakan perdapatan. bulan ramadan ini akan menyibukkan orang yang beriman, orang yang tidak beriman dan orang bukan islam. secara khas, Allah telah memberikan pahala dan keampunan dosa manusia dibulan ramadan. bagaimana kita menyambut dibulan ramadan serta bagaimana matlamat bagi perancanagn bulan ramadan untuk Allah SWT ? Ayuh kita kongsikan pencerahan bersama!

00:00:00 / 00:51:04

Segmen topik Jumaat kali ini berkenaan "Bersungguhkah Kita Dalam Ramadhan? " yang menampilkan Ustaz Mohd Meeftah Anuar . Kita kadang-kadang tidak perasan bulan ramadan. Ketua segala bulan adalah bulan ramadan. Ramadan terdapat beberapa frasa pertama, frasa kedua, dan farasa ketiga. Frasa pertama adalah rahmat Allah, farsa kedua ialah makfirah. Celakalah orang bertemu dengan ramadan tetapi meningggalkan ramadan, Baginda menegaskan dalam hadis yang bermaksud : Al-Imam Ibnu Hibban meriwayatkan dari Malik bin al-Huwairits RA, beliau berkata, “Rasulullah SAW naik ke atas mimbar, ketika beliau naik ke atas tangga, beliau berkata ‘Aamiin,’ lalu beliau naik lagi ke atas tangga (tingkat kedua) dan berkata, ‘Aamiin’ lalu beliau naik lagi ke atas tangga (tingkat ketiga) dan berkata, ‘Aamiin’ lalu beliau berkata, ‘Jibril datang kepadaku dan berkata, ‘Wahai Muhammad, siapa saja yang mendapati bulan Ramadhan dan dia tidak diampuni, maka Allah akan melaknatnya.’ Lalu aku (Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam) berkata: ‘Aamiin." Sejauhmana kesunguhan kita dalam bulan ramadan ? Marilah sama-sama hayati nikmat Ramadan!

00:00:00 / 00:50:45

Topik Tarbiyah kali ini berkenaan ''Menghidupkan 10 Malam Terakhir Ramadhan" Bersama Sheikh Muhammad Nuruddin Marbu Abdullah Al-Banjari Al-Makki. Antara unsur-unsur ramadan yang sebagai panduan : pertama, unsur waktu yang mulai iaitu rahmat dna keberkatan sepanjang bulan ramadan sejak selama hidup didunia, bagaimana menikmaati bulan ramadan contoh umur kita 20 tahun maka selama 20 tahun ramadan berlalu pergi, malam lailatul Qadar. unsur kedua tempat yang mulia ialah tempat beribadat seperti multaziffah, padang arafah, safa & marwah dan makam nabi SAW. unsur yang ketiga iaitu orang yabng berilmu, ulama, golongan yang soleh melalui kemuliaan mereka kita dapat bersama disyurga. Bagaimana mahu meningkatkan nilai 10 malam terakhir Ramadan ? ayuh kita hayati pencerahan di atas !

00:00:00 / 00:51:40

Kupasan topik jumaat kali ini berkenaan Tajuknya "Menghayati Asma ul-husna". Terjemahan yang mudah bagi asma Allah iaitu dengan nama Allah maha pengasih yang tidak pilih kasih, maha penyayang tidak banding sayang. Kita memulai sesuatu dengan nama ALLAH bagi kehidupan manusia. Jika sesuatu perkara tidak digunakan nama Allah maka hilanglah keberkatanNya. Dianalogi yang mudah setiap benda mempunyai nama dengan cuba perhatiakn sekeliling kita. Terdapat nama-nama Allah yang boleh dibawa kepada perubahan manusia ketiak memohon doa seperti Ya Fattah (yang Maha pembuka) merujuk pembuka pintu ilmu, Ya latif (Yang maha lemah lembut) iaiatu Allah yang melembutkan hati-hati manusia. Allah berfirman yang beramaksud : “Dialah Allah yang Menciptakan, Yang Mengadakan, Yang Membentuk Rupa, Yang Mempunyai Nama-nama yang paling baik. Bertasbih kepadaNya apa yang ada di langit dan di bumi. Dan Dialah Yang Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.” (QS. Al Hashr 59:24). Bolehkah kita mendoakan keburukan kepada orang yang zalim terhadap orang islam dengan menggunakan asma Allah ?.Mari hayati asma Allah.

00:00:00 / 00:51:09

Perbincangan topik jumaaat bertajuk "mencari jalan keilmuan hakiki bersama-sama Ustaz Engku Ahmad Fadzil Engku Ali. Allah berfirman yang bermaksud : " Allah yang telah mengeluarkan kamu dari perut-perut ibu kamu, yang tidak tahu apa-apa pun. " Perincian ini juga mengambarkan Kita tidak tahu adakah kita bahagia disisi Allah Taala atau kita menjadi orang yang rugi. Allah menjadikan pendengaran, penglihatan, Allah melakukan bagaimana jalan hakiki, jika kamu tidak lahir tidak tahu apa-apa tetapi pendengaran dan penglihatan menjadilkan wasilah akan memberikan ilmu kepada kamu. Bagaimana mencari jalan keilmuan hakiki ?. Ayuh kita rungkaikan bersama ! Selamat mendengar

00:00:00 / 00:47:40

Kupasan menarik kali ini menampilkan bersama Sheikh Ahmad Abu Bakar Bin Basyair dengan penterjemah Ust Asyraf Othman yang akan membicarakan tentang " Mengenali Imam Abdullah Al-Hadad". Imam Al-Hadad dilahirkan pada 1444 Hijrah dan meninggal dunia pada usia 88 tahun dan meninggal dunia diqarim Beliau juga semasa kecil telah ditimpa penyakit cacat penglihatan (buta) tetapi Allah memberikan memulia telah menghafal AL-quran, pelbagai jenis Kitab, mengarang syair dan sebagainya. Beliau juga sendiri mengarang beberapa kitab seperti kitab 'khutubi imamah' dan kitab 'Dakwah ammah' serta kitabbya juga telah dicetak sehingga kitabnya diterjemahkan dalma bahasa eropah malah kitabnya terkenal disebuah university terkemuka sehingga masa kini. semasa beliau juga sakit diziarahi oleh Ulama terkenal dimesir. Ayuh kita hayati kisah ulama terkenal tersebut!

00:00:00 / 00:49:53

Kupasan menarik topik jumaat kali ini "Bersama Ustaz Anwar Arif Ramli menerusi tajuk "Masjid Bukan Sekadar Tempat Solat" apakah penekanan masjid bukan sekadar tempat solat ? Dalam firman Allah SWT Surah Al-Haj-26 : Dan (ingatlah), ketika Kami memberikan tempat kepada Ibrahim di tempat Baitullah (dengan mengatakan): "Janganlah kamu mempersingkatkan dengan Aku dan sucikanlah rumah-Ku ini bagi orang-orang yang thawaf, dan orang-orang yang beribadat dan orang-orang yang ruku' dan sujud. Solat kita sebahagian aktiviti harian, ada pengisian pelbagainya ssingkatkan seperti takirah, forum dan sebagainya. Contohnya pada bulan ramadan dipenuhi ramai jemaah solat berjemaah terawih menunjukkan jemaah solat. Jom kita bina hati yang bersih!

00:00:00 / 00:44:24

Topik Jumaat kali ini mengupas tentang "Mengapa Aku Diciptakan?" Dengarkan pesanan dan nasihat daripada Syeikh Nuruddin Marbu Al-Banjari Al-Makki. Allah berfirman yang bermaksud : Aku jadikan manusia sebagai Khalifah.." Allah menciptakan semua makhluk yang sangat indah Adakah Allah perlukan manusia untuk menciptakan kamu? tidak kerana Allah menciptakan manusia diatas kekuasaan Allah. hakikatnya, patut kita mempersoalkan diri kita diciptakan? kita diciptakan adalah untuk kebahagiaan Abadi. jom menjadi hamba yang bersyukur !

00:00:00 / 00:47:38

Bersama Shaykh Dr.Umar Faruq Abd-Allah membicarakan topik "Islam is Having Mercy & Good Character".

00:00:00 / 00:59:22

Bersama Shaykh Mohammed Aslam membicarakan topik "Aiming for an Awesome Ramadan".

00:00:00 / 00:54:57

Manhaj Amali Tarbiyah Sufiyah

00:00:00 / 00:59:04

Elakkan Fitnah

00:00:00 / 00:56:52

Tangan Yang Menghayun Buaian

00:00:00 / 00:54:35

Sebarkan Salam

00:00:00 / 00:43:59

The Greatest Women Scholar Of This Ummah

00:00:00 / 00:56:50

Hayati Makna Korban-Ustaz Bashiur Mohamed Al-Azhari

00:00:00 / 00:51:02

Hayati Makna Korban-Ustaz Bashiur Mohamed Al-Azhari.

00:00:00 / 00:51:02

Manhaj Ahli Ibadah-Al-Fadhil Ustaz Mustaffa Kamal Bin Hamzah.

00:00:00 / 01:00:25

Mencorak Pendidikan Anak-Anak-Sheikh Dr. Ayman Al-Akiti

00:00:00 / 00:49:18

Topik Jumaat-Doa Mustajab-Ustaz Syed Shahridzan Syed Mohamed

00:00:00 / 01:00:19

Topik Jumaat-Ibadah Tanggungjawab Muslim-Ustaz Bashir Mohamed Al-Azhari

00:00:00 / 00:53:14

Topik Jumaat-Hijrah Diri Jirah Jiwa (Bhgn.2)-Ustaz Haji Muhaizan Hj. Hussin

00:00:00 / 00:55:28

Topik Jumaat-Hijrah Diri Hijrah Jiwa-Ustaz Haji Muhaizan Haji Hussin

00:00:00 / 00:51:40

Topik Jumaat-Kehebatan Ilmu Di Andalus-Ustaz Izham Hakimi

00:00:00 / 00:54:16

Topik Jumaat-Niat dan Hijrah-YBhg. Dr. Akil Ahmad

00:00:00 / 00:55:53

Topik Jumaat-Hak Bersaudara-Ustaz Muhammad Fahmi Mohamed Amin Al-Azhari

00:00:00 / 00:51:40

Topik Jumaat-Pengorbanan Merentas Zaman-Ustaz Anwar Arif Ramli

00:00:00 /

Topik Jumaat-Arafah & AidilAdha-Ustaz Hj. Firdaus Hj. Subhi

00:00:00 / 00:53:48

Topik Jumaat -Jalan Syafaat Nabi-Ustaz Haji Azian Man

00:00:00 / 00:52:30

Topik Jumaat-Lawkana Bainana-Ustaz Shahrizan Daud At-Turabi

00:00:00 /

Topik Jumaat-Keistimewaan Penghulu Para Anbiya-Ustaz Abdullah Jalil.

00:00:00 /