Proportion
IHYA' RAMADAN - Episod 8

AKHIR RAMADAN : MASIH BERSEMANGATKAH KITA?

Akhir Ramadan : Masih bersemangatkah kita?
Horizontal Banner

Host : Siti Rohani Surani Tetamu: YB Mejar Jeneral (B) Dato’ Seri Jamil Khir Baharom Menteri di Jabatan Perdana Menteri Rancangan Ihya Ramadan yang dibawakan khas oleh tvIKIM bersama menteri di jabatan perdana menteri iaitu YB Mejar Jeneral (B) Dato’ Seri Jamil Khir Baharom. Episod pertama ini akan membawakan pengisian berjudul “Ramadan Ini Ramadan Terakhir” yang menyingkap mengenai persiapan awal terutamanya dari sudut ibadah bagi umat islam yang menyambut kedatangan bulan mulia ini.

00:00:00 /

Ihya Ramadan kali ini membawakan topik berjudul “Awalnya Rahmat, Pertengahan Maghfirah & Akhirnya Pembebasan dari Neraka”. Perbincangan mengenai topik ini membawa kepada 3 peringkat didalam bulan Ramadan yang boleh diteladani oleh umat islam keseluruhannya. Ikuti Ihya Ramadan bersama Siti Rohani Surani dan Mejar Jeneral (B) Dato’ Seri Jamil Khir Baharom.

00:00:00 /

“Menggapai Lailatulqadar” merupakan topik perbincangan kali ini. Lailatulqadar merupakan malam istimewa di bulan Ramadan sehinggakan kitab suci Al-quran pun diturunkan pada malam tersebut. Banyak lagi fadhilat dan kebaikan malam ini dan bagaimanakah umat islam dapat menggapainya.

00:00:00 /

Ihya Ramadan sampai ke penghujungnya, begitu juga bulan Ramadan. Episod kali ini akan membincangkan mengenai hari lebaran iaitu “Hari Raya Aidilfitri”. Hari ini merupakan hari kemenangan dan perlu diraikan oleh umat islam keseluruhannya setelah sebulan berpuasa, ikuti kupasannya bersama YB Mejar Jeneral (B) Dato’ Seri Jamil Khir Baharom (Menteri di Jabatan Perdana Menteri) . Tontoni www.tvikim.my untuk siaran penuh ihya Ramadan.

00:00:00 /

Ihya Ramadan 2018- Episod 1 bersama Datuk Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri dengan perkongsian "Permulaan Ramadan"

00:00:00 /

Episod 2 Tajuk : Ramadan : Jangan Membazir Pengacara : Syafiq Salleh Tetamu : S.S Datuk Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri, Mufti Wilayah Persekutuan. Pembaziran merupakan satu amalan yang ditegah dalam islam. Amalan ini menzahirkan rasa tidak bersyukur terhadap nikmat yang dikurniakan Allah swt kepada manusia terutamanya ketika bulan Ramadan. Mari dengarkan penjelasan daripada mufti wilayah persekutuan mengenai topik “jangan membazir”.

00:00:00 /

Episod 3 Tajuk : Ramadan bulan Al-Quran Pengacara : Syafiq Salleh Tetamu : S.S Datuk Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri, Mufti Wilayah Persekutuan. Ramadan bulan Al-Quran. Begitu mulianya Al-Quran sehinggakan penurunan kitab suci tersebut ketika bulan Ramadan. Mengimarahkan ramadan dengan membaca dan memahami maksud isi kandungan Al-Quran akan mengangkat darjah keimanan manusia. Saksikan ihya ramadan dengan tajuk Ramadan Bulan Al-Quran bersama Mufti wilayah persekutuan.

00:00:00 /

Akhir Ramadan : Masih bersemangatkah kita?

00:00:00 /
Footer Banner